2
Ödül Töreni
1000
Üzeri Ağırlanan Misafir
13
Farklı Etkinlik
64
Takdim Edilen Ödül
Kategoriler
[Ödül Ana Tema ve Alt Kategorileri]
Ödül Kategorileri Nelerdir?

3 ana tema altında toplam 27 ödül kategorisi

1. Tema
[Çok Özel Kişiler İçin]
Özel Ödüller

Şehir Ödülleri Türkiye’de (City Awards Turkiye) Özel Ödül Temalı 3 ödül kategorisi belirledik. Bu ödülleri; ülkemizde insanlarımıza, şehirlerimize dokunmuş, erdemli, toplumsal faydaya önem vermiş, şehirlerinde geniş kitleleri pozitif yönde etkilemiş, yönlendirmiş, örnek gösterilmiş özel bireylere takdim edilmektedir.

Örneğin, geçmiş yıllarda Sayın Barış MANÇO, hepimizin bildiği üzere ülkemizi,  şehirlerimizi, değerlerimizi, Türk kimliğini ve kültürünü güçlü temsili ve yarattığı etki nedeni ile Şehri Temsil Özel Ödülü’ne layık görülmüş, kıymetli sanatçılarımızın ödülü oğulları Doğukan ve Batıkan Manço’ya takdim edilmiştir.

Şehre Adanmış Yaşam Ödülü ise Eskişehir’de yarattığı etki ve var ettiği Eskişehir için Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN’e sunulmuştu.

Manisa Tarzanı, hayatını ağaçlara vakfetmiş ülkemizin bilinen ilk çevrecisidir. Irak Türkmen’i olarak 1899’da, Samarra’da doğmuştur. Kurtuluş savaşı ile birlikte Irak’tan, Manisa’ya kadar savaş rüzgarları savurmuştur onu… O Manisa’ya geldiğinde, 19.yüzyıl gezginlerinin seyahatnamelerinde, öve öve bitiremediği yeşil Manisa, savaş ve yangınlar ile çorak bir vilayet halini dönüşmüştür. Ve o günden sonra, Ahmed Bedevi, namı değer Manisa Tarzanı, yeşil için bir hayat sürmüştür. Fakat zorluklardan yılmadan, Manisa’dan kaçmadan, misyonu yeşil olan hayatını Manisa’ya adamış, bugün bile tüm Manisalılar da ismi zikredildiğinde duygulandıran, minnet ile andıran bir etki bırakmıştır. Bir birey, koca bir şehri etkilemiş, değiştirmiştir. İşte misyonu ne olursa olsun, yaşamı boyunca bir kentte, olağan üstü bir etki yaratıp, o kente dokunmuş, değiştirmiş, geliştirmiş, iz bırakmış, özel, nevi şahsına münhasır bireyler için minnet ve teşekkür niteliğinde bu ödül…

Bazen tek bir kişi yeter, koca bir şehri hatırlatmaya… Mesela İbrahim Tatlıses ismi zikredilse, zihinlerde, Urfa ve değerleri, kültürü, çiğ köfte, lahmacun, sıra geceleri, yöresel kıyafetleri canlanmaz mı hiç? Bazen bir tek başarı, bir şehri hatta koca bir ülkeyi tanıtmaya yetmez mi? Aziz Sancar’ın Nobel’i alarak yaratmış olduğu etki, o görkemli seremoniye kadar mıydı? Evinde Türk bayrağının asılı o meşhur fotoğrafını görünce yurt dışında kaç kişi merak etmiştir Türkiye’yi sizce… Peki o günlerde yönümüzü Mardin’e dönmedik mi bizde? Şehirler yaşayanlarıyla kimlik kazanır, tanınır, bilinir… Bir şehir ile özdeşleşen, şehri diğer şehirlerde veya yurt dışında, tanıtıp, şehrin ve değerlerinin bilinirliğini, farkındalığını arttıran, şehri layığıyla temsil eden, bireylere özel bu ödül…

Her şehrin kimi görünür, kimi ise keşfedilmeyi bekleyen bir hazine gibi görebilecek maharette gözleri arayan, değerleri ve potansiyeli vardır. Çoğu zaman varlığından adı gibi emin bile olsa, bu hazinenin beraberindeki görünmez riskleri, ürkütür insanı… İşte, bir şehrin görünmez değerlerine, var olan potansiyeline inanıp, risk alarak o kente yatırıp yapan, o kentte yeni iş sahası yaratıp, yaşayanlarına istihdam olanağı sunan, çarpan etkisi ile ailelerin, esnafın vs. yüzünü güldüren, şehrin ekonomisinin canlanmasına vesile olan, belki yarattığı etki ile şehrin çehresini değiştiren, belkide bir ürünün katma değerini arttıran, o şehre yeni bir sektör oluşturup, kümelenmeye ilk adımı atan, diğer sektör temsilcileri ve yatırımcılara yeni ufuklar açan, kısacası her şeye rağmen o şehirdeki bir ışığı keşfedip, o şehre inanan iş adamları ve yatırımcıların cesaretlerini kutlamak için bu ödül…

Yaşamın mutfağıdır bilim! Showmanlerin gürültüleri arasında, uzaktan izlemeyi tercih eden sessiz kahramanlardır bilim insanları… Aslında çok kelam etmek de yersiz olur bu konuda…

Bizler yaşamlarımızın temelini oluşturan, geleceğimizi tasarlayıp , inşa eden disiplin ayırmaksızın şehir ve yaşayanlarıyla ilintili başarılı çalışmalara imza atmış, bilim insanlarına, ‘Bilim ışığınızla şehirlerimizi ve bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederiz.’ diyerek bu değerli ödülleri değerli akademisyenlerimize, araştırmacılarımıza, gençlerimize Şehir Ödülleri Türkiye (City Awards Turkiye) ödül töreninde takdim edeceğiz.

2017 ve 2018 yıllarında, Dokuz Eylül Üniversitesi Akademik İşbirliği ile yapılan Bilim Işığı Temalı Akademik Ödüller değerlendirme süreci, bu yıl Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Fahrettin TİLKİ liderliğindeki Şehir Ödülleri Türkiye 2020 Akademik İş Ortağı Artvin Çoruh Üniversitesi akademisyenleri ile tamamlanacaktır.

2. Tema
[Şehirler İçin Bilim Işığı Temalı]
Akademik Ödüller

[vc_row full_width=’stretch_row_content’ css=’.vc_custom_1580807884698{margin-top: -100px !important;padding-right: 60px !important;padding-bottom: 40px !important;padding-left: 60px !important;}’ el_class=’ovisible paddin